Sluta tjata morsan!

Tonåren, ungdomsåren, är en av våra mest kritiska livskeden och åtföljs ofta av en kakofoni av starka känslor och förvirring både för tonåringarna och deras föräldrar. För många är detta tiden då vi också är i mest behov av hjälp!

Ett av problemen under denna period är bristande kommunikation. Den kommunikation som tidigare flödade lätt mellan barnet och den föräldrarna försvinner nu plötsligt. Din tonårings minst sagt "skiftande" humör, skylls ofta på rasande hormoner. Trots att dessa spelar en roll, är ofta den verkliga orsaken till turbulensen deras egen osäkerhet om vem de är och deras behov av att etablera en känsla av identitet. Denna process inkluderar självutfrågning, självupptäckande och självutveckling kring alla typer av ämnen. Det kan handla om kön, tro, intellekt och relationer. Tonåringen behöver en känsla av vilka de är för att kunna känna sig levande.

Tonåringar som är tyngda av ångest och osäkerhet i sökandet efter sin identitet, väljer 'olika sätt att hitta sig själva.

Att hitta sin identitet tar tid, och i den processen måste tonåringar få lov att vara osäker. Osäkerheten som gör dem både ängsliga och retliga, speciellt med sina föräldrar- som de fortfarande behöver så mycket. "Varför förstår inte mina föräldrar allt och hjälper mig definiera mig själv, precis som de gjorde när jag var barn?"

Din uppgift består av att uttrycka tillit till den personen som ditt barn vill bli. Varje förälder-tonåringrelation kommer att ha sina jobbiga stunder, men faktum är att desto mer du faktiskt förstår deras uppförande, ju mer kommer du att kunna hjälpa dem att växa upp till självsäkra, mogna unga människor. Tänk på följande saker för att underlätta ditt eget förhållningssätt till din tonåring;

· Tonåringar vill att du ska hjälpa dem bygga deras identitet, och ibland försöker coacha dem med hjälp av argument. Gör detta till en chans att skapa en konversation om värderingar och mål · Ge försiktiga orsaker till dina regler och restriktioner; Övertyga dem att du förstår att de är på väg mot oberoende och god omdömesförmåga, men bli inte lurad till att tänka att deras praktiska omdömen håller samma mått som deras förmåga att argumentera.

· Din förmåga att tolerera deras lynnighet, kommer att bli testad, men det är värt att svara med sympati hellre än ilska. De kan känna sig mer förvirrade i din närvaro eftersom de då känner sig både som det barn som är beroende av dig, och den oberoende vuxna som vill stå på sina egna ben, som de ju faktiskt också är. · När din tonåring verkar vilja avvisa dig, betyder de ofta att de försöker balansera upp relationen. Var inte rädd för att visa tillgivenhet, även när de ger intrycket av att de tror att föräldrar är överflödiga.

Fy vad jag tycker att det är jobbigt att vara Mamma!

Kommentarer
Postat av: Synne

Vem har sagt det skulle vara enkelt. Trots alla sorger och problem så älskar vi våra barn ialla fall.

Ha det gott idag nu.

kram mig.

2008-10-17 @ 06:40:02
URL: http://nabolandet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0