Fibro

Ordet fibromyalgi betyder värk i muskler och bindväv. Tillståndet har funnits länge men först på 80-talet accepterats som en sjukdom.

Vad som orsakar sjukdomen vet man inte. Man har spekulerat i om infektion, graviditet eller annan påfrestning på kroppen kan utlösa fibromyalgi, men sambanden är oklara. 

Grundsymptomet är en kronisk smärta i kroppen. Smärtan finns både i vila och i rörelse, men ökar oftast vid ansträngning. Fibromyalgipatienten brukar beskriva det som om de har blåmärken över hela kroppen. En del har så ont att de till och med får svårt att bära tajta kläder. 

Typiskt för sjukdomen är att smärtan uppträder på olika håll i kroppen olika dagar. Om man till exempel ena dagen har ont i höger höft så har man andra dagen ont i vänster axel. Intensiteten i smärtan är också olika från dag till dag. 

Oftast utgår det onda ifrån musklerna men en del har även smärta i lederna. I många fall minskar smärtorna av värme, stretching och massage, medan kyla och stress istället förvärrar dem. 

Oavsett vad som är orsak och vad som är verkan vid fibromyalgi så är det här de vanligaste symptomen:

*  En trötthet som inte går att förklara med yttre faktorer. Trots att man vilar och tar det lugnt så vill tröttheten inte gå över.

*  Mag-tarmbesvär. Så kallad colon irritabile – irriterad tarm – är vanligt. Det innebär bland annat att perioder av förstoppning avlöses med perioder av diarré.

*  Morgonstelhet. 

*  Stickningar och domningar i framför allt händerna.

Oro, depression och koncentrationssvårigheter.

Jag har ganska ofta så ont att jag inte kan ha mina kläder som vanligt,utan jag måste vända på dom för sömmarna gör djävulst ont!
Medecin mot sömn

Medecin mot värk

Mot magsår och lungnande..

Inte konstigt att humöret går upp och ner på förmiddagarna

när spårämnena går ur kroppen..
Blir så FUCKING trött!!!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0