Halloween

Tänk att det har blivit så populärt med Halloween i Sverige?? När jag var ung så firade vi inte alls denna dag!men nu skall barnen eller ungdommarna gå på fester med maskerad och helst utklädda till något monster!!

Vi däremot firade påsk med att gå utklädda som påskkärringar och det tror jag inte att man gör i tex USA?


När skottar och irländare emigrerade till USA för ca 150 år sedan, tog de naturligtvis med sina allra folkligaste traditioner också. Seden "Trick-or-treat" (här i Sverige kallad "bus eller godis") kommer inte helt oväntat från Irländarna.
Från början handlade det om practical jokes som de vuxna spelade varandra. Man kanske hängde upp grannens möbler i ett träd, eller ändrade om gatuskyltarna. Meningen var att imitera de bus som utfördes av småfolket, i synnerhet ett retsamt släkte älvor eller vättar kallade pixies. Så småningom övertogs traditionen av barnen, medan de vuxna pustade ut efter helgmiddagen

Seden att knacka dörr kommer dock från England, och kallades från början för souling. Barnen gick runt till de närbelägna husen sjungande "A soulcake, a soulcake, a penny or a soulcake". Som betalning för att de bad för de avlidnas själar, fick de en slant eller en "själakaka"; en vinbärs-korint.
USA har kakorna ersatts med godis och hela parader med utklädda barn är inte ovanliga. Man har också tagit traditionerna ett steg längre, och tigger -förutom godsakerna- ihop pengar till välgörenhet, UNICEF och barnrelaterade organisationer. Kanske något vi också borde ta upp i Sverige, mitt i all kommers.

Kommer ni fira Halloween?
Pyntar ni erat hem?

Vi kommer inte att fira,men våra barn skall gå på lite olika fester och klä ut sig!
Nej jag pyntar faktiskt inget inför denna dag!Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0