Nytt år!

Om en dag så går vi in i ett nytt år! Och jag hoppas att detta år kommer att med föra lite lycka! men det vet vi att så är inte fallet! Jag har önskat ett bättre år i ca 5år nu men jag är väl en som är född med fruktansvärd otur!!!!

Jag kommer i håg när jag jobbade så sa min chef Annika att nu kommer det bli ett bättre årvarje nyår men inte sa nicke blev så mycket bättre utan jag tycker att varje år som går så har det blivit VÄRRE år efter år!!!

Idag så blir det handling och systemet om man kommer in vill säga! Vi får våra bästa vänner med barn på middag och mina barn med sina flick och pojvänner skall vara hemma så de blir verkligen fullt hus!

Funderar på att ta bort julgranen för vi måste ta in ett bord till?
Lika bra att fråga barnen först!!!!

Oj nu bråkar hundarna så jag måste gå den lilla är en riktig pms kärring!


ÅTER KOMMER SEN!
Kanske lite tjatigt?

Oj vaknade kl 11.30 med värk som känns som elstötar? Men enligt länshälsan i Uppsala och försäkringskassan så måse jag lära mig att leva med det! Men herregud fattar dom inte att det är mitt största problem att jag KAN INTE lära mig det!!!!

En enkel förklaring till fibromyalgi

Att förstå en komplex störning - för dem som inte har den. Fibromyalgi är ett komplext tillstånd som är svårt att förstå, speciellt om du inte har en medicinsk utbildning. Eftersom den involverar hjärnan och nervsystemet kan fibromyalgin ha en inverkan på i stort sett varje del av kroppen.
Om du försöker att förstå detta tillstånd hos någon som du känner kan det vara otroligt förvirrande. När många människor ser en bisarr samling av skiftande symptom som inte visar sig vid medicinska tester så bestämmer de sig för att fibromyalgi måste vara ett psykologiskt problem. Emellertid styrker en mängd vetenskapliga bevis att det är en mycket verklig, fysisk sjukdom.
Att gräva sig igenom denna vetenskapliga forskning hjälper dock inte någon av oss. Termer som neurotransmittordysregulation, nociceptorer, cellenzymer och opiatbanor är inte direkt lätta att förstå.

Målet med denna artikel är att med enkla ord och utan någon medicinsk jargong hjälpa dig att förstå och relatera till vad som händer i kroppen hos någon med fibromyalgi

Att förstå fibromyalgismärta:

Föreställ dig att du planerar ett party och förväntar dig omkring 20 gäster. Tre eller fyra vänner har sagt att de ska komma tidigare för att hjälpa dig. Men de dyker inte upp och i stället för 20 gäster får du 100. Du är överhopad.
Detta är vad som händer med smärtarsignalerna hos någon som har fibromyalgi. Cellerna skickar för många smärtmeddelanden (partygäster), upp till fem gånger så många som hos en frisk person. Det kan förvandla ett milt tryck på huden, eller till och med klåda, till smärta.
När smärtsignalerna når fram till hjärnan bearbetas dem av något som kallas serotonin. Personer med fibromyalgi har emellertid inte tillräckligt med serotonin (vännerna som skulle hjälpa dök inte upp) och detta gör att hjärnan blir överbelastad.
Detta är orsaken till varför personer med fibromyalgi har ont i vävnader som inte uppvisar några tecken på skador. Det är inte en inbillad smärta, det är en missförstådd förnimmelse som hjärnan omvandlar till en mycket verklig smärta.
Det finns andra substanser i patientens hjärna som förstärker signaler och "skruvar upp volymen" på allting. Det kan utöver smärta inkludera ljus, ljud och lukt och detta kan belasta hjärnan. Detta kan leda till förvirring, skräck, ångest och panikattacker.
Att förstå fibromyalgins upp- och nedgångar:

De flesta som lider av en kronisk sjukdom är alltid sjuka. Påverkan på kroppen vid sjukdomar som cancer, virussjukdomar eller återfallssjukdomar är ganska konstant. Det är förståeligt att det är förvirrande att se någon med fibromyalgi inte kunna uträtta någonting på måndagen, men vara fullt kapabel att göra det på onsdagen.
Se på det så här; allas hormoner fluktuerar och till och med sådant som vikt och blodtryck kan stiga och falla inom loppet av en dag, vecka eller månad. Alla system och substanser i kroppen fungerar på det sättet - de reagerar på olika situationer genom att stiga och falla.
Forskning visar definitivt att fibromyalgi har att göra med onormala nivåer av flera hormoner och substanser. Eftersom alla dessa går upp och ner i nivåer så befinner en eller flera sig ibland i normalzonen och ibland inte. Ju fler som befinner sig utanför normalzonen, desto värre mår den fibromyalgidrabbade.

Att förstå stress och fibromyalgi:

En del tror att fibromyalgipatienter är känslomässigt oförmögna att hantera stress eftersom en stressig situation vanligtvis förvärrar symptomen.
Det som är viktigt att förstå är att vi reagerar både emotionellt OCH fysiskt på stress. En fysisk reaktion som vi alla får är att adrenalinet, och andra hormoner, ökar för att hjälpa kroppen att "lägga in en högre växel" för att kunna hantera det som händer.
Personer med fibromyalgi har inte tillräckligt av dessa hormoner, vilket gör att stressen tar mycket hårt på deras kroppar och kan trigga igång symptom.
När vi talar om "stress" avser vi vanligtvis den emotionella sorten som kan komma från ditt jobb, ett upptaget schema eller en personlig konflikt. Många saker orsakar faktiskt fysisk stress som t.ex. sjukdom, sömnbrist, näringsbrist och skador. Fysisk stress kan ha samma inverkan som känslomässig stress.

Att förstå utmattningen som följer med fibromyalgi:Tänk på ett tillfälle då du inte bara var trött, utan verkligen utmattad. Kanske var du uppe hela natten och pluggade inför ett prov. Kanske gick du upp flera gånger för att mata en baby eller ta hand om ett sjukt barn. Kanske var det influensan eller streptokocker i halsen.
Föreställ dig att vara så utmattad hela dagen medan du försöker arbeta, ta hand om barn, städa huset, laga mat etc. För de flesta människor hjälper det med en eller två nätters sömn för att bli av med den känslan, men med fibromyalgi kommer sömnstörningar som gör en god natts sömn till en raritet. En person med fibromyalgi kan ha allt från en till alla av följande sömnstörningar:

· Sömnlöshet (svårighet att somna eller sova)

· Oförmåga att nå djupsömn eller att stanna kvar i den

· Sömnapné (andningstörningar som kan väcka personen upprepade gånger)

· Restless leg syndrome (RLS), det kryper och rycker i armar och ben vilket gör det svårt att sova)

• Periodic limb movement disorder (PLMD), ofrivilliga ryckningar i armar och ben som förhindrar djup sömn


Fibromyalgi i ett nötskal:Många sjukdomar involverar endast en del av kroppen eller ett system. Fibromyalgi involverar emellertid hela kroppen och sätter allting ur spel. Hur bisarra och förvirrande de olika symptomen än kan vara så är de förbundna med väldigt faktiska, fysiska orsaker.
Fibromyalgi kan ta någon som är utbildad, ambitiös, hårt arbetande och outtröttligt och ta ifrån dem deras förmåga att arbeta, städa hemmet, träna, tänka klart och att någonsin känna sig vaken och frisk.

· Det är INTE en psykologisk "utbrändhet" eller depression.

· Det är INTE lathet.

· Det är INTE gnäll eller simulering.

· Det ÄR resultatet av en utbredd funktionsstörning (dysfunktionalitet) i kroppen och hjärnan som är svår att förstå, svår att behandla och, än så länge, omöjlig att bota.

Det svåraste för patienter är emellertid att behöva leva med det. Att ha stöd och förståelse från nära och kära kan göra det hela mycket lättare.


Av: Adrienne Dellwo


LÄS DETTA! DET HÄR ÄR EN JÄTTEBRA BESKRIVNING AV HUR JAG KÄNNER!


Bio

Igår så åkte vi till Kista för att gå på bio och se Vi hade ialla fall tur med vädret  igen,Vi skulle äta och gå runt och titta på rean men det var riktigt kaos med hur mycket folk som helst som slet och drog i allt ,så jag orkade inte gå runt och titta utan vi satt oss åt och där var det en massa folk också!

   


Ha ha men filmen var bra,jag är ju en älskare av den första filmen och lite roligt att man hade samma skådespelare även att den första var bättre så vad det roligt att gå på bio för det har inte jag gjort på många år! Herregud det är inte klokt!


Slut

Jaha nu är Julen slut för det här året! Vi har haft en jättelugn jul med bara våran familj och det var faktiskt jätte skönt!
Jag har inte bloggat på ganska länge pga olika orsaker!
Men tänkte att jag skulle sätta igång lite smått,får se vad som händer?

Men jag vill säga tack till mina tre blogg vänner för era gulliga och uppmuntrande kommentarer!!! Tusen rosor vill jag ge er!

Har ni haft en bra Jul?
Till mina vännor


Vill jag önska en trevlig Jul!

GodJul
Vad gulligt


Slut

Slut

Även det man trodde var oändligt har ett slut...

http://www.slutet.se/

Gonatt!

Urtrist

Jag måste tyvärr ta en bloggpause för att jag verkligen inte har någon ork!
Men måste ge mina bloggvänner Synne,Anette och Inger-maryssa en massa tusentals kramar för alla söta och peppade kommentarer,tack för att ni finns!RSS 2.0