Ogräs

Tillbringade ett par timmar med att rensa ogräs i rabatterna! Usch vad det är träligt och ur tråkigt,men tyvärr så måste man annars tar ogräset över!

Den korrekta definitionen på ogräs är egentligen "en växt som växer i våra odlingar utan att vi har planterat den eller vill ha den där". Det innebär att alla växter kan betraktas som ogräs om de växer på en plats där vi inte vill ha dem. Men de växter vi normalt kallar ogräs är växter som vi regel aldrig odlar frivilligt (undantag finns givetvis) utan blir påtvingade av naturen som inte vill se någon naken, öppen jord.

Vissa typer av ogräs är förhållandevis enkla att bekämpa medan andra är i det närmaste omöjliga att bli av med utan att ta till extraordinära metoder. Men huvudregeln är att ju tidigare på säsongen man börjar desto enklare är det. Väntar man för länge kommer rotogräset att ha bildat så kraftiga rötter att man aldrig får bort alla rotbitar och fröogräset kommer att ha fröat av sig, vilket ger uppkomst till nya problem i framtiden.

Men det finns lite olika metoder att ta till!

Handrensning och maskinell bekämpning.
Handrensning vet väl alla vad det innebär, svettigt och tålamodskrävande. För hand eller med hacka och skyffeljärn. Vid maskinell bekämpning använder man ett motordrivet redskap en jordfräs eller liknande för att underlätta arbetet.

Termisk bekämpning
Går ut på att bekämpa ogräset med värme och få det till att koka i växtcellerna. En rätt så vanlig missuppfattning är att det går ut på att man eldar upp ogräset.

Kemisk bekämpning
En metod där man med hjälp av olika kemikalier på det ena eller andra sättet tar död på ogräset. Effektivt, men ur miljösynpunkt inget att rekommendera. Kort sagt ingenting jag skulle vilja ha på mina rädisor.

Täckodling
Innebär att man täcker sina odlingar med till exempel gräsklipp, halm, bark eller flis. Mycket effektivt även om det inte alltid ser så prydligt ut.

Marktäckande växter
Växter som täcker jorden och hindrar ogräset från att gro. Till exempel; hasselört, nunneört, mossflox, mattveronica m.fl.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0