Varför dricker ungdomar?

Gemenskapen

De flesta vuxna tycker faktiskt att det var rätt besvärligt att vara tonåring, bland annat för att man kände sig rotlös och lite ensam ibland. Då kan alkohol kanske fylla en funktion eftersom den hjälper människor att känna samhörighet med andra. Tonåringar är nästan alltid fl era när de dricker och de flesta tycker att det blir lättare att umgås och att de kommer närmare sina kompisar.

Identiteten

Alla vet att tonåringar söker sin identitet och håller på att bli vuxna människor. Men om man tänker efter är det inte så många vuxensaker som tonåringar kan göra. De kan vanligen inte bo i en egen lägenhet, ha månadslön eller köra bil, exempelvis. Alkohol är en av få vuxna saker som tonåringar kan få tag på. De känner sig helt enkelt vuxna och erfarna när de dricker, vilket många gånger kan vara viktigare än att bli full och ha roligt.

Äventyret

Tonåringar kan känna en viss tomhet och tycka att livet mest består av krav, rutiner och scheman. Du kanske har varit skoltrött själv, i så fall vet du hur det känns. I sådana lägen längtar man ofta efter att något sensationellt ska hända, en häftig upplevelse av något slag. Alkohol kan bli ett sätt att nå dit. För vissa blir det också en »time out«, ett avbrott från alla krav, ett sätt att bara vara.

Samhället i övrigt

För ungdomar kan det lätt uppstå en viss osäkerhet kring alkohol och droger. Å ena sidan säger föräldrar att man inte får dricka. Å andra sidan får man följa med dem till Systembolaget och handla inför helgen. Å ena sidan har man hört i skolan att knark är livsfarligt, å andra sidan kan man läsa i tidningar att Brad Pitt röker marijuana varje dag.

Normerna

Det finns en massa oskrivna regler för hur man ska vara. Alla vet exempelvis att man får dricka alkohol på restauranger men inte i mataffärer. Att det ser bättre ut att ha en vinfl aska på matbordet än en vinfl aska på nattduksbordet. Att man ska dricka sprit ur glas och inte ur fl askan. Runt tonåringar finns också sådana här normer. Man kanske är konstig om man inte dricker på Valborg eller har med sig egen alkohol på fester. Det kan vara väldigt svårt att stå emot allmänna förväntningar att vara si eller så, oavsett om man är barn eller vuxen.


Men vad kan man som vuxen göra?

Nattvandra och prata med andra föräldrar.

På många ställen i Sverige finns det organiserad nattvandring. Det är förstås väldigt bra att det finns vuxna ute. Risken är annars att tonåringar som dricker för mycket kan hålla på med det helt anonymt utan att någon vet vilka de är. Det finns också ungdomar som inte har så särskilt många vuxna att prata med eller som kan tycka att det är lättare att prata med någon som de inte känner.


Överhuvudtaget är det ofta ett stort stöd att prata med andra vuxna - som har en relation med ditt barn eller befinner sig i samma situation. Om föräldrarna i en skola eller ett bostadsområde kommer överens om gemensamma regler för alkohol - så gör det att tonåringarna dricker mindre

Det signalerar till barnen att de vuxna bryr sig om normer, och då blir det ett större steg att bryta mot dem. Ett bra tillfälle kan vara skolans föräldramöte. Kanske är det möjligt att komma fram till rimliga hemkomsttider, hur barnen ska hämtas, hur man gör om man är bortrest och mycket annat.

Ja inte är det lätt att vara tonårs förälder!!!!

Kommentarer
Postat av: maria

fin blogg (:http://www.mariaelisabeths.blogg.se

2009-07-15 @ 17:28:58
URL: http://mariaelisabeths.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0