Häxor

Häxförföljelsernas ursprung började i alperna i Schweiz. I Norden ansågs inte nattridande eller annan magi vara straffbart förutsatt att det inte skadade någon eller någons egendom. Men på 1200-talet förändrades inställningen. Åren 1668-76 var häxförföljelserna som värst i Sverige.

De som anklagades var ofta läkekunniga, självständiga kvinnor som drog sig fram på egen hand och därför uppfattades som ett hot mot bysamhället, där alla sysslor var reglerade och alla människor inordnade i en sträng hierarki. Jordemödrarna, barnmorskorna, var också väldigt utsatta. De anklagades för bland annat att mörda de nyfödda och göra häxsalva av dem eller att ha bytt ut det riktiga barnet mot ett av Djävulens yngel, om det visade sig att barnet var missbildat.

När man skulle se på en anklagad om hon var en häxa, letade man efter ett häxmärke eller djävulsmärke, det kunde se ut som ett födelsemärke.
Ofta provade man att sticka den anklagade i märket med en nål. Om hon blödde var hon inte en häxa, men om det inte blödde eller att hon inte kände någon smärta dömdes hon

Vem kallas häxa idag?
Nu för tiden träder gärna kvinnor (och även män) fram som kallar sig själva häxor. De vill ha uppmärksamhet. De vill ge häxor status och vill gärna bli kallade "goda" häxor. Så vad är häxkonst då? Och vem kan vara en häxa? Det är ofta ställda frågor som får varierade svar beroende på vem som svarar. 

Ganska intressant tycker jag! Undrar om jag var en Häxa i mitt förra liv? Skulle tro att det är många som tror det!


Kommentarer
Postat av: Synnöve

Det är intressant det där med häxor.

Har läst en bok av Jan Guillo som handlar om häxor. Den ska du läsa.

2010-02-21 @ 08:03:08
URL: http://nabolandet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0