Mobbing

Blir riktigt förbaskad av att höra talas om att 10 åring blir utstött och mobbad i skolan! Jag har själv en dotter som blivit utsatt av grov mobbing! Och om man tänker på allt som skolorna lovar av insatser av mobbings planer och stödsamtal mm,så blir jag riktigt upprörd!!! För det fungerar absolut inte i praktiken!!!! Man måste orka kämpa mot både skolorna och ungarna som mobbar helt själv utan ett enda uns hjälp!!!
Men vad kan man göra åt att skolorna är så fega och inte tar riktigt tag i detta?Det är för mig en riktig gåta???


Varenda skola svär sig fri, via rektorer och lärare:


-"Näe, på VÅR skola har vi ingen mobbing! Vi har en jättebra mobbnings-grupp som jobbar hårt med sådana saker, och vi tar tag i det DIREKT när problemen dyker upp."


Sen slår dom sig på bröstet och tittar åt Ett Annat Håll....för bakom hörnet står Lasse och Berra och Lisa och Mackan och Snöret och slår på Adam....


Adam säger ingenting. Han är tyst. Det är ingen idé att säga något. Till VEM skulle han säga något, förresten? Ingen gillar Adam. Han är "konstig".


HELA klassen vet att Adam är "konstig" och "utanför". ALLA barn på skolan vet att Adam är mobbad av några stycken, och utfryst av resten av skolan.


Men lärarna vet inget och säger att "INGEN på vår skola är mobbad, för vi har en sååå bra mobbnings-grupp som stävjer allt sådant i tid!"


 Därefter tittar de åt Ett Annat Håll.


Vad är det som gör att Alla elever VET och SER, men INGA lärare, eller rektorn?
  VAD?

Obegripligt!




Skolan är ansvarig för få slut på mobbningen

Om man har berättat för barnets lärare att det pågår mobbning och kränkningarna ändå fortsätter kan det vara bra att skriftligen kontakta skolans rektor. Det är rektorn som är ytterst ansvarig för att skolan har en likabehandlingsplan mot diskriminering och trakasserier och en handlingsplan mot kränkande behandling. 
I handlingsplanen ingår arbete mot mobbning men också andra kränkningar som inte är diskriminering.
En skola kan välja att ha båda planerna i samma dokument om de täcker skollagens krav. Om en utarbetad plan däremot saknas kan skolan bli skadeståndsskyldig.
Det är vanligt att den första delen i handlingsplanen beskriver det förebyggande arbetet som skolan bedriver mot mobbning. Det kan exempelvis vara kamratstödjande verksamhet, lektioner i livskunskap eller föreläsningar för elever, föräldrar och personal med syfte att informera och förebygga att mobbning uppstår.
Den andra delen i handlingsplanen är ofta en beskrivning av hur skolan arbetar konkret om mobbning uppstår på skolan. Det här akuta arbetet är ofta mer inriktat på att lösa en situation som uppstått mellan individer och ska vara väl förankrat bland skolans personal, men bör också vara känt av föräldrar och elever.
Även om alla skolor är skyldiga att ha en handlingsplan kan de insatser man sedan gör mot mobbning och andra kränkningar se väldigt olika ut.
En del skolor följer utarbetade färdiga program som detaljerat beskriver hur skolan ska arbeta. Andra skolor har hämtat inspiration från olika håll och skapat egna metoder både när det gäller förebyggande arbete och akuta insatser.
Det kan även variera mycket mellan skolorna hur man prioriterar sina resurser mellan långsiktigt arbete mot kränkningar och hantering av akuta mobbningssituationer.


Visst låter detta fint?Men funkar det i verkligheten?


Kommentarer
Postat av: Björn Hultman

Intressant inlägg! Jag möter många skolor som jag kommer till, då jag föreläser och bloggar om ämnet. Jag märker tydligt hur ofta man säger att man är en mobbningsfri skola, bara för att man köpt in ett antimobbningsprogram eller har en grupp. Det är viktigt att hela tiden aktivera eleverna i arbetet mot mobbning, så man inte bara skjuter över ansvaret till den där gruppen. Att man har temadagar och diskuterar vad värdegrund, respekt och en bra vän är.



Jag rekommenderar dig min blogg, där alla dessa info och svar finns.

//Mobbningsföreläsaren

2010-10-16 @ 10:40:51
URL: http://blogg.aftonbladet.se/mobbning

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0